Do ostatniej kości

Do ostatniej kości
Bones and All

Włochy/USA, 2022
Gatunek: Dramat/Horror/Romans
Scenariusz: David Kajganich
Reżyseria: Luca Guadagnino
Obsada: Timothée Chalamet (Lee), Taylor Russell (Maren Yearly), Mark Rylance (Sully), Chloë Sevigny (Janelle Yearly) i Michael Stuhlbarg (Jake).
Napisy: polskie
Czas trwania: 130 min

Do ostatniej kości to opowieść o pierwszej miłości między Maren (Taylor Russell), młodą kobietą, uczącą się, jak przetrwać na marginesie społeczeństwa, a Lee (Timothée Chalamet), porywczym wyrzutkiem i włóczęgą. W czasie wspólnej odysei na dystansie tysiąca mil poznają boczne drogi, ukryte zaułki i rozmaite pułapki Ameryki epoki Ronalda Reagana. Pomimo wysiłków, nie mogą jednak uciec od tragicznej przeszłości. Ostatecznie będą musieli zdecydować, czy ich uczucie jest w stanie pokonać ich odmienność.

Dwie nagrody na festiwalu w Wenecji 2022 - najlepszy reżyser, najlepsza młoda aktorka (Taylor Russell).

Luca Guadagnino
Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.

Wybrana filmografia:

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni

2017 "Suspiria"

2018 "Tamte dni, tamte noce"




Gdzie i kiedy...

Wybierz jedną z emisji poniżej, aby dokonać zakupu lub rezerwacji.

Kino Światowid, Katowice
Kino Kosmos, Katowice
Kino Bałtyk, Racibórz
Kino Janosik, Żywiec

Legenda emisji

Kup / Rezerwuj bilet
Anulowane
Brak miejsc
Ostatnie wolne miejsca
Sprzedaż online zakończyła się

Galeria

MMBLVDR202106040008R
MMBLVDR202106140118R
MMBLVDR202106140097
MMBLVDR202106150009R
MMBLVDR202106160037R
MMBLVDR202106180023RC

Instytucja Filmowa SILESIA FILM